Urmareste-ne pe social!
TOP
Image Alt
Descopera

Sf. Gheorghe

  /  Sf. Gheorghe

Sf. Gheorghe

Un loc departe de aglomerație și gălăgie, cu plaje aproape virgine și nisip extra fin, cu tradiții și culoare.

Sfântu Gheorghe este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.

La vărsare se formează insulele Sacalin considerate drept un început de deltă secundară.

Rezervația integrală Sacalin-Zatoane (parte din Rezervația naturală de biosferă a Deltei Dunării) se întinde în sudul comunei Sfântu Gheorghe pe circa 21.000 de hectare limitrofe litoralului. Este o succesiune de grinduri cu lacuri izolate, zone mlăștinoase, ape fluviale și salmastre, bălți nisipoase, traversate de dune paralele, stuf. Lacurile Zatoane, în special, sunt locuri de pasaj, de popas și de clocit pentru lebede, stârcii albi, roșii și galbeni, țigănuși, lopătari.

Așezarea este recentă (sec. XVII) deoarece, anterior, zona era încă submersă, grindurile nefiind încă formate. În perioada turcească, înainte de 1878, apar pe hărți alte denumiri ale localității precum KidrillisCadîrlez sau Catarlezi care derivă din denumirea turcă Kadırler însemnând „Cadârgele”, sau Aios Iorgos care derivă din denumirea grecească. Conform recensământului din 2011, comuna Sfântu Gheorghe are o populație de 794 locuitori, Români, Lipoveni și Ucrainieni. Grecii au plecat în decursul anilor 1950-1970.

Good to Know

Localitatea a fost atestata documentar inca din secolul 14 , mentionata ca localitatea San-Giorgio, pe harta genovezului Visconti. Ocupatia principala a oamenilor din comunitate este pescuitul, ce le asigura hrana si reprezinta principala sursa de venit. Urmată în ultimii ani de turism. Ca specialitate gastronomică unică în România recomandăm stroceagul! O ciorbă de morun ce nu trebuie ratată.

Țara

România

Cum ajung?

Doar pe apă

Regiunea

Dobrogea, Delta Dunării

Populație

797 locuitori în 2011

Etnii

români, ucraineni, haholi zaporojeni, lipoveni, greci,

De vizitat

farul vechi, Insula Sacalin, plaja

Sfantu Gheorghe

Află povestea locurilor urmărind materialul de mai jos

Leave a Reply

Do you have some comments or questions for us? We’d love to hear from you! Don’t be shy! Feel free to drop us a message!

    Data Plecarii
    Data Intoarcerii

    You don't have permission to register